Stokke August 2021

Kjære dere alle sammen!

Sommerferien er over i Norge, likevel har det vært mye varmt og godt vær lenge her sør. Det går mot høst i Norge, og i Bolivia går det mot vår. Den varmeste tiden på året i Bolivia. Jeg husker spesielt november som en veldig varm måned, da temperaturen bare steig så lenge regnet uteble. Seinere på sommeren, fra desember av, kunne regnet komme og vare i flere dager. Det var fuktige og hustrige dager. Det er fint for dem nå at våren og sommeren kommer, så kanskje influensasesongen snart er over og pandemien også kan gå over snart. Det har vært harde tak i landet der sør-vest. De har hatt flere store bølger med smitte der myndighetene har veksla med å stenge og åpne samfunnet. Skolene har vært delvis åpne i hele år. Det vil si elevene har gått noen dager på skole og noen dager hatt hjemmeskole i løpet av uka – en såkalt hybridtilværelse. Flere elever har hatt kontakt med lærerne sine via mobiltelefonen. Da har de sittet på senteret vårt med hver sin telefon og lånt internett. Jeg har sett et bilde der de sitter bortover ved bordet med hver sin telefon og følger undervisning. På leksehjelpa har de dette året gitt mer enn leksehjelp. Elevene har fått oppgaver av læreren sin for hele uka, uten at de har fått den nødvendige gjennomgangen av stoffet på forhånd. Da blir det enda vanskeligere for foreldrene å hjelpe barna sine. Leksehjelperne vi har, har vært lærere i tillegg og gjort en formidabel jobb med elevene. Fulgt dem opp hver og en med det de har i lekse og det de må jobbe ekstra med.

Senteret vårt har vært åpent nesten hele året, i kortere perioder med høye smittetall, har det vært stengt. Det var bl.a. stengt i juni og juli, de to kaldeste og hardeste vintermånedene i Bolivia. Noen av våre lærere var også syke av Covid 19 i denne perioden, men de har kommet seg og er tilbake i jobb nå. I dag fikk jeg informasjon fra lederen om at august ble en veldig fin måned for elevene. Det var hjelp til lekser, generell lek og stimulering, ekstra hjelp til de som trenger det og gode aktiviteter for barna. Den 26. august feiret de 13 års dagen for stiftelsen med lek, aktiviteter, god mat og kake. Det er ganske forunderlig å tenke på at vi har holdt på i så mange år.

Ledelsen av leksehjelpa er hele tiden på jakt etter samarbeidspartnere som kan bidra til at elevene og familiene får en bedre hverdag. Rett før senteret stengte i juni fikk elevene gode skinnsko (som de må bruke til uniformen på skolen) av en skofabrikk i Cochabamba. Merket heter MANACO og er et kjent merke i hele Bolivia. Sko til bruk på skolen er en stor investering. Mange barn i familien, barn som vokser fort og sko som slites av variable veikonstruksjoner og stier folk går. Dette var noe jeg også opplevde, asfalt er en sjeldenhet i dette området, men steinbelagte veier, elva som vei og stier oppover fjellsida er vanlige fartsveier. Utenom skoletid bruker mange av barna og familiene sandaler lagd av utslitte bildekk. Det er slitesterke sko, de er de rimeligste skoene de kan få tak i og har lang levetid.

Under pandemien har det vært få biler som har vært inne til reparasjon på bilverkstedet. Når samfunnet har vært stengt, var det heller ikke biler på veiene i lange perioder. Etter hvert har det kommet seg noe, men nå er det viktig å gjøre en jobb for å bygge opp en kundekrets igjen. Secundino har derfor den siste tiden begynt med kjøretimer og opplæring av bil med kvinner og mødre som tilhører La Gotita. Hensikten med dette er å gi kvinnene en mulighet til å ta sertifikatet slik at de kan få seg en jobb og bli mer uavhengige av mennene sine. Mange av de mødrene vi har, er også alenemødre. Sist jeg var i Bolivia så jeg en merkbar økning av kvinner som kjørte bil og var ansatt i offentlig transport. Dette er framgang.

Lederen for senteret er psykolog. Hun følger opp både barn og familier som trenger den type hjelp. Det er mange som har fått traumer av vold, alkohol, sykdom, overgrep eller andre negative opplevelser i familien. I tillegg snakker de om ulike temaer på foreldremøter for å ruste foreldrene til å kunne møte barna sine på en bedre måte.

Her i Norge har vi nå endelig fått oss en hjemmeside. Den er ikke helt komplett enda og det vil bli noen forandringer, men den er i gang og oppe og går. Der finner du informasjon om hvem vi er, hva vi gjør, hensikten vår, bilder og andre ting. Les den, send adressa videre og gi gjerne tilbakemelding dersom det er noe du savner (uten jungeltelegrafen sin virksomhet hadde vi aldri vært der vi er i dag).

Adressa til hjemmesiden er: www.boliviadraaper.no

Tusen takk for god støtte fra dere alle sammen. Alt som kommer inn er kjærkomment for hver og en av barn, unge og familier som tilhører La Gotita i Bolivia. Ønsker dere alle en fin høst.

Med vennlig hilsen fra alle oss i La Gotita og Dråpen v/Toril Korsvik.

Facebook: Dråpen La Gotita     

Hjemmeside: www.boliviadraaper.no         

Gavekonto: 1506.23.89726                 

Vipps: 564430

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *